Thoracoplasztika: indikációk, technika, szövődmények (2024)

  1. »
  2. Egészség
  3. »
  4. Kezelés
  5. »
  6. Művelet

Új kiadványok

  • Thoracoplasztika

  • Maszkok és krémek a második állra

  • Orrfolyás és köhögés

  • Echonegatív tér a szívburokban

  • Korrekciós osteotómia

  • Jódgőz mérgezés

  • Az állkapocs exostosise

  • Sport és bradycardia

Alexey Krivenko, Orvosi szerkesztő
Utolsó ellenőrzés: 30.06.2024

х

Minden iLive-tartalmat orvosi szempontból felülvizsgáltak vagy tényszerűen ellenőriznek, hogy a lehető legtöbb tényszerű pontosságot biztosítsák.

Szigorú beszerzési iránymutatásunk van, és csak a jó hírű média oldalakhoz, az akadémiai kutatóintézetekhez és, ha lehetséges, orvosilag felülvizsgált tanulmányokhoz kapcsolódik. Ne feledje, hogy a zárójelben ([1], [2] stb.) Szereplő számok ezekre a tanulmányokra kattintható linkek.

Ha úgy érzi, hogy a tartalom bármely pontatlan, elavult vagy más módon megkérdőjelezhető, jelölje ki, és nyomja meg a Ctrl + Enter billentyűt.

  • Az eljárás indikációi
  • Készítmény
  • Ki kapcsolódni?
  • Technika
  • Ellenjavallatok az eljáráshoz
  • Az eljárás utáni következmények
  • Az eljárás után gondoskodni

Thoracoplasztika: indikációk, technika, szövődmények (2)

A torakoplasztika sebészeti módszer a tüdőtuberkulózis és a reszekció utáni szövődmények kezelésére; a mellkas és a gerinc deformitásainak korrigálására is használják. Több borda teljes vagy részleges eltávolításából áll. A műtét terjedelme a beteg diagnózisától és a betegség klinikai formájától függ.

Tüdőtuberculosisban a terápiás thoracoplasztika a tüdőreszekcióhoz képest szervmegőrző műtét. A tüdő szellőző- és gázcserélő képessége gyakorlatilag megmarad, a hemithorax térfogata csökken, és megszűnnek a természetes gyógyulási folyamatokat akadályozó okok - a tüdő zsugorodása és cirrhosisa. Bár sok klinika tartalékműtétnek tekinti a torakoplasztikát, előnyben részesítve a tüdőreszekciót, máshol azonban széles körben alkalmazzák a tuberkulózis kezelésére.

Az eljárás indikációi

A sebészi beavatkozást elsősorban létfontosságú indikációkra mutatják be a betegeknek - amikor olyan belső szervek normális működésének biztosítására van szükség, amelyek a műtét előtt érintettek vagy nem megfelelő állapotban voltak - összenyomódtak, torzultak, sérültek stb.

Másodszor, tisztán kozmetikai célból, hogy a páciens testét esztétikailag elfogadható megjelenésre hozzuk.

  1. A tüdőtuberkulózis mellkasplasztikája olyan betegeknél javasolt, akiknél fibrotikus barlangos tuberkulózist diagnosztizáltak , valamint - barlangos és infiltratív - olyan esetekben, amikor a tuberkulózis elleni gyógyszeres terápia hatástalan és/vagy a radikális beavatkozások ellenjavallata van - tüdőreszekció.[1]

A gyógyító torakoplasztika egyoldali krónikus fibrotikus, barlangos tüdőtuberculosisban szenvedő betegeknél javallott:

  • 50 évnél nem idősebb személyek, akiknek a betegsége legfeljebb két éve van;
  • a gyulladásos folyamat stabilizálásának szakaszában a barlang lokalizációjával a tüdő felső lebenyében, legfeljebb 5 cm átmérőjű, más lebenyek mérsékelt megtermékenyítésével.
  • a betegség polikemorezisztens formájában szenvedő betegek, 2-4 cm átmérőjű barlangok túlnyomórészt egyoldalú felső lebenyben történő lokalizációjával;
  • Ezenkívül lassan progresszív, kétoldali tuberkulózisban szenvedő betegek kis és közepes méretű barlangokkal.

Bonyolult és előrehaladott esetekben a betegeket összetett műtétekre írják elő - torakoplasztika barlangplasztikával, cavernotomia vagy hörgőlekötés. Általában a kombinált műtétek indikációit óriási barlangok jelenléte jellemzi, amelyek mérete a tüdő egy vagy két szegmensét lefedi.

Korrekciós intrapleurális thoracoplasztika javasolt azoknál a betegeknél, akiknél a reszekció után a tüdő többi részében kazeózus nekrotikus elváltozások jelentkeznek. Az egylépcsős vagy késleltetett műtét kiválasztását további feltételek határozzák meg, mint például a pneumonectomiás műtét időtartama, a beteg vérveszteségének mértéke és így tovább. Jelenleg előnyben részesítik a késleltetett, 2-3 héttel a pneumonectomiát követő torakoplasztikát, mivel az egylépcsős kombinált beavatkozást magas traumatizmus jellemzi.

További korrekciós korlátozott mellkasplasztika indikációja a differenciálatlan intervallumüreg, olyan esetekben, amikor a tüdő decorticálása lehetetlen (Delorme műtét); az úgynevezett "merev tüdőben"; a mikobakteriális terápiával szembeni immunitás jelenléte; tüdőtágulás és pneumoszklerózis a tüdő többi részén.

A korrekciós ectrapleurális műtét a reziduális pleurális üreg megjelenésének megelőzése érdekében javasolt, mert a korábban operált tüdő részben elvesztette tágulási képességét, és ismételt reszekció esetén az ilyen túlfeszítés nemcsak nem kívánatos, de nem is valószínű.

  1. A mellhártya empyema (gennyes mellhártyagyulladás) esetén a mellplasztika , amely gyakran tüdőreszekció után alakul ki, thoracomyoplasztika formájában javallt. A kombinált beavatkozások indikációinak egy része a szemrevételezés miatt már a műtét során felmerül. A korlátozott pleurális empyemában szenvedő betegeknél kevésbé kiterjedt beavatkozások szükségesek. [2],[3]
  2. A főként tölcséres mellkassal diagnosztizált mellkasi deformitások terápiás torakoplasztikája minden bizonnyal olyan esetekben javasolt, amikor a betegnek jelentős rendellenességei vannak a szív- és érrendszer létfontosságú szerveiben és a légzőszervek működésében, azaz létfontosságú indikációk esetén. A műtétet gyakran gyermekkorban és serdülőkorban végzik - minél nagyobbak a jogsértések, annál korábban jelzik a sebészeti beavatkozást. Azokkal a deformációkkal, amelyek nem zavarják a belső szervek normális működését, kozmetikai torakoplasztikát végeznek. Különösen gyakran a mellkas elülső vagy hátsó részének esztétikai tökéletlenségére panaszkodnak nőbetegek, mivel ebben a betegcsoportban nagy jelentősége van a test megjelenésének, ami egyben a műtét feltételes indikációja.
  3. Hasonlóképpen, ha az átfogó konzervatív kezelés hatástalan, a gerinc gerincferdülése esetén mellplasztikát is végeznek . Sebészi kezelést írnak elő azoknak a betegeknek, akik a gerinc kialakulását befejezték (13-16 éves kor körül). A gerincferdüléses mellkasplasztika célja a mellkasi szervek működésében fellépő rendellenességek megszüntetése, valamint esztétikai okokból.[4]

Készítmény

A preoperatív betegeket átfogóan megvizsgálják, ami laboratóriumi, valamint műszeres diagnosztikai vizsgálatok kijelölését jelenti.

Alapvetően szabványos tesztek sorozata:

  • teljes vérkép ;
  • vizeletvizsgálat ;
  • Vér biokémia ;
  • Koagulogram a véralvadási paraméterek meghatározására;
  • veszélyes fertőző betegségek vizsgálata - HIV, szifilisz, hepatitis.

A műszeres diagnosztika magában foglalja az elektrokardiogramot , a szív ultrahangját , a radiográfiát és/vagy a mellkasi komputertomográfiát , a külső légzésfunkciós vizsgálatokat ( spirometriát vagy spirográfiát).

Egyénileg dől el a véralvadási folyamatot befolyásoló gyógyszerek ideiglenes visszavonásának kérdése, valamint a beteg által rendszeresen szedett egyéb gyógyszerek szedésének/megvonásának célszerűsége. Az ivó- és dohányzó betegeknek egy hónappal a beavatkozás előtt ajánlott felhagyni a rossz szokásokkal.

Ezenkívül a tüdőtuberkulózisban szenvedő betegeket egy héttől több hónapig tartó műtétre készítik fel, a mérgezés súlyosságától és a légzési zavartól függően. Maga a készítmény tuberkulózis elleni gyógyszeres terápiából áll, amelyet minden beteg számára egyedileg választanak ki.

A mellhártya empyémájában szenvedő betegeket kötelezően ki kell jelölni a mellhártya üregének fertőtlenítésével a gennyes váladék eltávolítása érdekében annak szúrásával.

Közvetlenül a műtét előtti este éjfél után nem ajánlott ételt vagy italt fogyasztani, beleértve a vizet is.

A műtőbe a beteg szemüveg, kontaktlencse, hallókészülék, kivehető fogsor, óra, ékszer és vallási kellék eltávolítása, műköröm vagy körömlakk eltávolítása után lép be.

Ki kapcsolódni?

Mellkasi sebész

Ortopéd Trauma

Technika Torakoplasztika

A mellkassebészet során a páciens általában endotracheális érzéstelenítést és izomlazítót kap. Az intubációs érzéstelenítéshez szükséges rugalmas csövet intravénás érzéstelenítéssel a páciens légcsövébe vezetik a fájdalom megelőzése érdekében. Az intubálást követően a pácienst a hasra fordítják, a karral a műtéti oldalon lefelé, csavarszékre fektetve vagy kendővel megkötve, hogy maximalizálja a lapocka visszahúzódását. A műtőasztal egy tekercsét a második-negyedik borda alá emelik, hogy a felső bordák jobban kiemelkedjenek.

  1. Ebben a helyzetben klasszikus nyitott extrapleurális torakoplasztikát végeznek, azaz a pleurális üregbe való belépés nélkül.

A tuberkulózis destruktív formáiban a terápiás műtétet az alábbiak szerint végezzük. A lapocka felső sarka felett, valamivel feljebb (legfeljebb 1 cm-rel) kezdjük el lefelé vágni a bőrt a gerincvel párhuzamosan, 6-7 cm szélesen bemélyedve a mellkasi csigolyák tövisnyúlványainak vonalától. A bemetszésnek a lapocka alsó sarka köré kell tekernie, és a hátsó hónaljvonalnál kell végződnie.

A bőrréteg alatt található első izom a trapéz izom. A trapéz izomzat első centimétereit soha nem szabad levágni, hogy ne sértse a kar motoros funkcióinak helyreállítását és megelőzze a vállöv izomzatának sorvadását. Mélyebb az az izom, amely megemeli a lapockat. A nyakizmot érintő nagy bemetszés torticollishoz vezethet.

Megengedett a hát legszélesebb izomzatának felső részének feldarabolása, ami a lapocka teljesebb visszavonása érdekében történik.

A felső bordákhoz való operatív hozzáférés érdekében a trapézizom alatti második réteg kis és nagy rombusz izomzatát feldaraboljuk, majd keresztezzük a felső fogazatú izom kötegeit.

A borda reszekcióját alulról felfelé hajtják végre, a negyedik-ötödik bordától kezdve.

A barlang helye fontos a művelet mértékének meghatározásában. Ha a kulcscsont szintje alatt helyezkedik el, az első bordaközi térben, a felső hat-hét bordát eltávolítják; ha a supraclavicularis zónában van, általában elegendő négy-öt felső borda eltávolítása. Általában teljesen eltávolítják az első, második és harmadik bordát, a porcos részekkel együtt. A bordafejek eltávolítása (kivéve az elsőt) és az apikolízis (a tüdőcsúcs elválasztása a fúziótól) szintén kötelező. E szabályok be nem tartása a kívánt klinikai hatás hiányához vezet.

A legösszetettebb műveleteket óriási barlangokkal rendelkező betegeken végzik. Nincs egyetértés az ilyen beavatkozás célszerűségében, a döntést minden esetben a műtétet végző sebész hozza meg. Az ilyen betegek kiterjedt mellplasztikán esnek át tüdőinvaginációval a barlangi lokalizáció és az invaginált rész varratokkal történő rögzítése területén; a barlang mikrodrainálása és a tüdőcsúcs rögzítése a nyolcadik bordáig (AM Kiselev technikája). A tüdőcsúcs süllyesztése lehetővé teszi a barlang jó koncentrikus összeomlásának elérését. A kiterjesztett thoracoplastica cavernoplasztikával, cavernotomiával és hörgőelzáródással kombinálva hatékonynak bizonyult, és a beavatkozás legelfogadhatóbb változataként ismerték el.

Ezeket a műveleteket szakaszosan hajtják végre a kétoldali destruktív tuberkulózisban szenvedő betegek kezelésére. Az első mellplasztika ilyen esetekben a leginkább érintett tüdő oldalán történik, majd hat hónap elteltével, amely alatt a páciens a műtét első szakaszát követően alkalmazkodik, az ellenkező oldalon történik a beavatkozás.

  1. A korrekciós intrapleurális thoracoplasztika (a hemithorax korrekciója a pleura üreg megnyitásával) általában a főműtét után két-három héttel később, második szakaszban történik, bár ritka esetekben egylépcsős műtétként is elvégezhető. Teljesítményének oka a megmaradt tüdő lebenyei közötti differenciálatlan rés, a Delorme-műtét bármely okból történő elvégzésének hiánya, tüdőtágulás és/vagy pneumoszklerózis, a konzervatív kezeléssel szembeni rezisztencia és egyéb indikációk.

Ilyen esetekben két-három bordát lefedő intrapleurális torakoplasztikát végeznek. A művelet végrehajtásának fő feltétele az első borda lehető legteljesebb eltávolítása. Alapelvek :

  • a díszítést a felső bordától az alsó bordáig végezzük;
  • az első borda eltávolítása teljes vizuális ellenőrzés mellett történik;
  • a decorticálást a hemithorax alakja és mérete szerint végezzük;
  • A szükséges korrekciót úgy érjük el, hogy feleannyi bordát távolítunk el, mint az extrapleurális torakoplasztikánál, azaz egy belsőleg dekonstruált borda két külső bordának felel meg.

A műtét fő szakasza - a tüdő reszekciója az anterolaterális hozzáférésből történik.

  1. Azok a betegek, akiknél krónikus gennyes mellhártyagyulladást (empyemát) diagnosztizáltak kiterjedt kötőszöveti túlnövekedéssel, a XIX. Század végén általa kidolgozott Sheda szerint mellplasztikát végezhetnek. A műtét traumatikus. Ezért ritkán hajtják végre, és amikor lehetetlen kíméletesebb módszerekhez folyamodni.

A műtét a negyedik borda szintjén végzett bemetszéssel kezdődik. A másodikig minden bordát kimetszünk, a porcnál és a hátsó saroknál keresztezzük. Az empyema üreget a sipoly területén kinyitják, és a bordák közötti rés mentén bemetszést készítenek. Az üregből elektromos szívással távolítsa el a gennyes tartalmat, a szöveti bomlástermékeket, a fibrinrögöket és a granulációs szövetet. Alulról felfelé a mellhártya falát a pleurális összenövésekkel, a periosteummal és a bordaközi izmokkal együtt feldarabolják. A bordák közötti ereket összeszorítják, rájuk kötõszalagot helyeznek, az empyema üreg külsõ falát összevarrják és szakaszosan teljesen eltávolítják. Magát az üreget antiszeptikummal kezelik. A mozgásszervi lebeny visszakerül a helyére, összevarrjuk, két drént behelyezünk és kötéssel összenyomjuk.

A lépcsőházi mellplasztika kíméletesebb és gyakoribb technikának számít. Ez egy intrapleurális műtéti technika, amelyben az extramuralis mellhártya integritását megőrzik, mivel a bordák teljes vagy részleges eltávolításával a korábban kimetszett bordaközi izmok a maradék tüdő felszínére kerülnek. Vizuálisan a bordaközi izmok egy létra lépcsőire hasonlítanak, innen ered a műtét neve. Egyébként ezt a beavatkozást a technika szerzőjének neve után Linberg thoracoplastyának nevezik.

  1. Ismételt tüdőreszekciók esetén az extrapleurális korrekciós thoracoplastica profilaktikus műtétként is alkalmazható, hogy megakadályozzák a maradék pleurális üreg kialakulását. A beavatkozás a posterolaterális hozzáférésből történik. Ha a mellüreg térfogatának jelentős csökkentésére van szükség, akkor a műtét célja nem annyira az eltávolított bordák számával, hanem az eltávolított paravertebralis szegmensek hosszával érhető el. Fontos, hogy a korrekciós torakoplasztika elvégzésekor az üreg térfogata és alakja "in situ" modellezhető legyen.

Mivel a szövődmények korrekciójáról beszélünk, ezért a modern koncepciók szerint a késleltetett beavatkozást részesítik előnyben, mert ebben az esetben nem olyan nagy a műtéti terhelés a páciens szervezetére. Két-három hét alatt a gyulladásos tuberkulózisos folyamat nem aktiválódik újra jelentősen, és egy ilyen rövid rehabilitációs időszak sem vezet a második beavatkozás volumenének növekedéséhez. A tüdőreszekció után eltelt rövid idő alatt a maradék üreg (még ha kialakult is) nem növekszik, és ugyanúgy megszűnik, mint egylépcsős műtétnél, pontosan ugyanannyi borda mentén, a amelynek határait kialakították és radiológiailag meghatározták.

  1. A mellkasi üreg veleszületett deformitásainak korrekciója céljából végzett torakoplasztika az esetek túlnyomó többségében gyermek- és serdülőkorban történik. Ezek "tiszta" műveletek (nincs bakteriális megtermékenyítés), amelyek általában a bordák egy részének reszekcióját érintik. És bár minden konkrét esetben más-más beavatkozási volumen, más-más műtéti technikák és módszerek alkalmazását, az elért korrekciók rögzítésének módszereit feltételezzük, a fő modern trendek a minimálisan invazív műtétek növekvő alkalmazására korlátozódnak.

Ilyen nemzetközileg elismert módszer a Nass thoracoplasztika, egy minimálisan invazív beavatkozás, amelyet a szegycsont falán a bal és jobb oldalon két kis bemetszésen végeznek, thoracoscope, endoszkópos műszer vezérlése mellett, amely lehetővé teszi a sebész számára a műtétek megfigyelését. A működési terület.

Bőrmetszésen keresztül a bőr alatti térbe egy ráerősített fonattal ellátott intraducert helyeznek be. A szegycsont belsejében lévő izmok alá, majd a szegycsont mögé, a szívburok elé kerül az ellentétes perkután metszés irányába. A bevezető bevezetése a thoracoscope vezérlése mellett történik. A másik oldalon a műszert kihúzzák, és a kialakított "törzs" mentén (általában jobb oldalon) egy titánból vagy inert acélötvözetből készült lemezt helyeznek be. Amint a helyére került, a kívánt helyzetbe forgatjuk. A lemezt thokoplasztikában rögzítik Nass szerint speciális stabilizátorok segítségével. Helyzetének stabilizálása lehetséges a megmaradt bordák és bordaközi izmok felvarrásával, vagy Park rögzítőivel, küllőivel, csontautograftjaival vagy hom*ograftjaival.

A lemez stabilizálásának minőségét és a belső vérzés hiányát ismételt thoracoscopiával ellenőrizzük. Csak ezután helyezik el a varratokat, és a műveletet befejezettnek tekintik. Az egész folyamat körülbelül 60-70 percet vesz igénybe.

A mellplasztika még a legegyszerűbb esetben is nagyon traumatikus beavatkozás, ezért a beteg a műtét teljes ideje alatt vérátömlesztést kap a vérveszteség pótlására. Ez a szabály a torakoplasztika minden típusára jellemző.

Ellenjavallatok az eljáráshoz

Inoperábilis betegnek minősül a súlyos mentális zavarral küzdő, azaz a műtét előtti, alatti és utáni magatartási szabályokat megérteni és elfogadni nem képes személyek, valamint a krónikus vese-, máj-, szív-, többszervi elégtelenségben szenvedők, akik nem kompenzálhatók, pl. Olyan emberek, akik egyszerűen nem tolerálják a sebészeti beavatkozást.

A többi ellenjavallat relatív. Ezek akut betegségek és krónikus betegségek súlyosbodása, nőknél - menstruációs időszak. A műtétet a gyógyulás után vagy a remisszió alatt végezzük.

A terápiás torakoplasztika általános ellenjavallatai a tüdőtuberkulózis önálló beavatkozásaként:

  • polikavernás tüdőléziók;
  • barlangok lokalizációja az alsó lebenyben;
  • nagy hörgők szűkülete, bronchiektatikus betegség, bronchiális tuberkulózis ²²-²²² fok, széles körben elterjedt gennyes endobronchitis;
  • bármilyen méretű merev (vastag falú) barlangok;
  • több szervi elégtelenség;
  • Óriás barlangok jelenléte (több mint 6 cm);
  • a mediastinalis területen lokalizált barlangok;
  • disszeminált kétoldali tuberkulózis folyamat;
  • hajlamos az óriási barlangok lebenyes vagy központi elterjedésére, a reszekció után megmaradt tüdőparenchyma szakaszainak cirrhotikus deformációjával;
  • visszatérő tüdővérzés a műtét után korán deformált, de nem összeesett barlangból.

A kezelőorvost fel kell hívni az allergiára, a rossz véralvadásra, az alvási apnoére és a légzőkészülék használatára.

Az eljárás utáni következmények

A torakoplasztika során a belső szervek véletlenszerű sérülései fordulhatnak elő, ami nemkívánatos következményekkel járhat a beavatkozás után. A legjellemzőbb intraoperatív szövődmények:

  • traumás pneumothorax és hemothorax;
  • gerincvelői ideg károsodása;
  • vagus ideg trauma;
  • a csillagcsomó károsodása;
  • vérzés, majd izomhematómák;
  • Véletlenszerű barlangi disszekció tüdőtuberkulózisban szenvedő betegeknél.

Ezért a fenti balesetek kizárása érdekében a műtét után azonnal mellkas röntgenfelvételt végeznek, és szükség esetén mindkét pleurális üreget átszúrják.

A műtét utáni szövődmények akkor is előfordulhatnak, ha a műtétet tökéletesen végzik. Minden beteg súlyos fájdalom szindrómában szenved az érzéstelenítés után.

Ezen kívül a sebműtét legjellemzőbb következményei a vérzés és a gennyedés.

Az általános állapotot illetően a tipikus szövődmények a következők lehetnek:

  • specifikus és nem specifikus tüdőgyulladások;
  • köpet felhalmozódása a légutakban, és ennek következtében aspirációs tüdőgyulladás;
  • tüdő atelectasia;
  • légzési elégtelenség, és ennek következtében nehézlégzés, hipoxia, sav-bázis állapot és vérgáz-összetétel megváltozása;
  • hipovolémia;
  • szív- és érrendszeri elégtelenség;
  • a perifériás idegrendszer nemkívánatos reakciói - a középső, radiális és ulnaris idegek neuritise;
  • plexus brachialis;
  • hipodinamia;
  • A vállak lelógása a test műtött oldalán;
  • a kéz motoros működésének károsodása.

Tüdőpatológiában szenvedő betegek intrapleurális torakoplasztikája után előfordulhat, hogy a tüdő nem olvad össze a szegycsont falával. Ebben az esetben paradox légzés léphet fel a lebegő mellkasfal kialakulása miatt.

Az eljárás után gondoskodni

A betegek posztoperatív kezelése egy sor megelőző intézkedést foglal magában a szövődmények kialakulásának megelőzésére. A tüdősebészeti, valamint a mellkasi és gerinchibák megszüntetésére operáltak ellátásának közös alapelvei és eltérései is vannak.

Először is, a közös a hatékony érzéstelenítés. Közvetlenül a műtét után a páciens epidurális érzéstelenítést kap, időtartama három naptól egy hétig terjedhet. Narkotikus érzéstelenítőket a mellplasztika után legfeljebb 72 óráig, a nem kábító hatású érzéstelenítőket körülbelül egy hétig alkalmazzák.

Sebkezelést végeznek. Az első két nap a műtéti seb alsó sarkában (nyílt módszerben) a vér kiáramlását jelenti a kis izomerekből. A beteg rendszeresen öltözik. Az utolsó öltéseket 8-10 nap múlva távolítják el.

A posztoperatív időszakban folyamatosan mérje a vérnyomást, a pulzusszámot, az EKG-t. A pulmonalis lélegeztetés, sav-bázis és vérgáz összetétel folyamatos monitorozása. Szükség esetén oxigénterápia, kardiotonikus terápia, a vér reológiai tulajdonságainak helyreállítása.

A műtét után szinte azonnal a betegek légzőgyakorlatokat végeznek, terápiás gyakorlatokat írnak elő. A beavatkozás után 10-12 nappal a betegnek el kell kezdenie a kar felemelését és leengedését a műtött oldalon. A páciens bizonyos kitartásával teljes mértékben visszaállítható a mozgás funkciója és elkerülhető a test görbülete.

Azokat a gyermekeket és serdülőket, akiknél mellkasi vagy gerincgörbület korrekciója céljából mellkasplasztikát végeztek, közvetlenül a műtét után ágyba fektetik, vízszintes helyzetben a hátukon. A mellkas rögzítésével járó torakoplasztika során a betegek már a műtét utáni második vagy harmadik napon elkezdhetnek felülni az ágyban és járni. Ha a műtétet nem kísérte további rögzítés, a pihenőidő három-négy hétre meghosszabbodik, majd a beteg elkezd felülni az ágyban.

A tüdőpatológiákkal operált betegeknél nagy jelentősége van a köpetvisszatartás hiányának és a szabad légzésnek, ezért a test racionális helyzete félig ülőnek tekinthető, amelyet speciális támasztékok segítségével biztosítanak. Az érzéstelenítés nemcsak a beteg általános állapotának javításában, hanem a köpet kiválasztásában is nagy jelentőséggel bír. A betegek a fájdalom miatt félnek a köptetéstől, altatásban könnyű és fájdalommentes a köptetés. Ezen kívül köptetőt írnak fel nekik, és ajánlott naponta kétszer-háromszor egy pohár meleg tejet adni, valamint sok folyadékot inni.

A korai posztoperatív időszakban nyomókötést helyeznek a mellkasra, hogy elkerüljék a mellkas dekonstruált részének paradox mozgásait. Az eltávolított bordák periosteumának csontosodásáig hagyják.

Azok a betegek, akik tüdőtuberkulózis miatt gyógyító torakoplasztikán estek át, meglehetősen hosszú konzervatív posztoperatív kezelést igényelnek. Intenzív polikemoterápiával kezelik őket, amely lehetővé teszi a hatékony gyógyulást, azaz a barlang eltűnését és a baktériumok kiürülésének megszűnését a műtét után egy-két évvel.

Thoracoplasztika: indikációk, technika, szövődmények (2024)

References

Top Articles
Latest Posts
Article information

Author: Roderick King

Last Updated:

Views: 6364

Rating: 4 / 5 (71 voted)

Reviews: 94% of readers found this page helpful

Author information

Name: Roderick King

Birthday: 1997-10-09

Address: 3782 Madge Knoll, East Dudley, MA 63913

Phone: +2521695290067

Job: Customer Sales Coordinator

Hobby: Gunsmithing, Embroidery, Parkour, Kitesurfing, Rock climbing, Sand art, Beekeeping

Introduction: My name is Roderick King, I am a cute, splendid, excited, perfect, gentle, funny, vivacious person who loves writing and wants to share my knowledge and understanding with you.